Skip to main

CAS

Woordenboek Hitte

Welkom in het Woordenboek Hitte. Hier vind je ongeveer 230 definities van termen rond het thema hitte die gebruikt worden in het klimaatadaptatieveld. Deze termen gaan vooral over hitte in stedelijk gebied en alles wat daarmee te maken heeft. Ook staan er termen in die meer gaan over klimaatverandering en de effecten ervan.

Waarom een Woordenboek Hitte?

Rond het thema hitte bestaan allerlei termen waarvan de betekenis niet altijd duidelijk is. Om misverstanden te voorkomen, is het belangrijk dat de definities van gebruikte termen voor iedereen in het klimaatadaptatieveld gelijk zijn. Het Woordenboek Hitte helpt hierbij. Het bundelt alle hittetermen in een begrippenkader met duidelijke definities. Het Woordenboek Hitte kan in de toekomst de basis vormen voor het ontwikkelen van een informatiemodel, waarin data over hitte op een uniforme manier wordt verzameld en uitgewisseld.

Wie heeft het woordenboek ontwikkeld?

Het Woordenboek Hitte is in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ontwikkeld door overheidsstichting Geonovum. Geonovum heeft samengewerkt met betrokkenen uit het werkveld om de definities van de begrippen vast te leggen. Ook heeft Geonovum de verschillende begrippen ingedeeld in categorieƫn op basis van eigenschappen en relaties tussen de begrippen.

Wat gebeurt er verder met het woordenboek?

Het woordenboek is in korte tijd samengesteld en de definities van veel termen zijn gebaseerd op Van Dale of Wikipedia. Daarom kan het woordenboek nog een verbeterslag gebruiken. In opdracht van het ministerie van I&W gaat Stichting CAS het woordenboek beheren, aanvullen en verbeteren voor gebruikers. Dat gaat ze doen met hulp van experts op het gebied van klimaatadaptatie en hitte. Ook gaat ze onderzoeken voor welke partijen het woordenboek interessant is om te gebruiken.